Lees verder
Begin augustus ging de VKI-subsidie van start voor industriebedrijven die versneld willen investeren in CO2-reductie. Een investeringssubsidie kan oplopen tot € 3 miljoen per project, maar haast is geboden.
Redactie / Rijswijk

Dat meldt PNO Consultants. Het adviesbureau concludeert dat veel bedrijven bedrijven deze regeling nog niet kennen. Deze is recent gestart en kreeg door de vakantieperiode nauwelijks aandacht.

Doelgroep industrie

VKI staat voor ‘Versnelde Klimaatinvesteringen in de Industrie’. De doelgroep ‘industrie’ wordt daarbij ruim uitgelegd:

  • industriebedrijven (productiebedrijven die grondstoffen verwerken tot fysieke producten);
  • energiedistributiebedrijven (distributie van elektriciteit, aardgas, warmte, gekoelde lucht);
  • bedrijven die afval of afvalwater verwerken.

De subsidieregeling is met name interessant voor bedrijven die grote investeringsplannen voor CO2-reducerende projecten hebben, zoals een bouwproject, het upgraden van industrieprocessen, of het realiseren van toekomstige energiebesparingsverplichtingen. Belangrijk is dat het gaat om klimaatinvesteringen in bewezen CO2-besparende maatregelen. Innovatie of technologieontwikkeling is geen criterium. Het moet bovendien gaan om investeringen met een terugverdientijd van meer dan 5 jaar.

Nu aanvragen

De aanvraagperiode loopt tot eind juni 2020. Dat lijkt ruim, maar voor het beschikbare budget geldt: op=op en er wordt een grote belangstelling verwacht. Snel aanvragen is dan ook belangrijk. Vanuit subsidie-oogpunt kan zelfs het vervroegen van investeringen in CO2-reductiemaatregelen een overweging waard zijn.

Meer informatie is te vinden op de website van PNO Consultants.