Lees verder
De Europese Commissie heeft een voorstel aangenomen voor een nieuwe verordening inzake planten die met 'gene editing' technieken, zoals CRISP/Cas9, zijn veredeld. Het voorstel maakt deel uit van een pakket wetgevingsvoorstellen ter ondersteuning van de EU-strategieën Farm to Fork en Biodiversiteit.
Redactie / Brussel

Telers, veredelaars, wetenschappers en politici pleiten al jaren voor het toestaan van nieuwe genoomtechnieken, waarbij geen sprake is genetische modificatie maar van het ‘redigeren’ van bepaalde stukje planten-DNA. Het Europese Hof van Justitie deed hierover vijf jaar geleden een uitspraak die erop neerkwam dat deze technieken onder genetische modificatie moeten worden geschaard. Als gevolgd daarvan werd het gebruik ervan voor voedselproductie in de EU verboden. Europese boeren bleven hierdoor verstoken van een nieuwe generatie van klimaatbestendige en meer voedzame gewasvariëteiten.

Zaadveredelaars spraken smalend over Europa als agrarisch museum, terwijl onderzoekers waarschuwden voor het vertrek van plantenveredeling uit de EU en politici zich openlijk verzetten tegen de beperkende Europese regelgeving.

De Europese Commissie wil deze beperkingen nu opheffen voor planten die genetisch materiaal van dezelfde plant of van kruisbare planten bevatten (mutagenese, cisgenese of intragenese). De strengere GGO-regels blijven van kracht voor transgene planten (die genetisch materiaal van niet-kruisbare soorten bevatten).

Uitgangspunten van het voorstel dat op 5 juli werd aangenomen, zijn:

  • het handhaven van een hoog niveau van bescherming van de gezondheid en het milieu;
  • ontwikkelingen sturen in de richting van een bijdrage aan duurzaamheidsdoelstellingen voor een breed scala van plantensoorten, met name voor het agrovoedingssysteem;
  • een gunstig klimaat scheppen voor onderzoek en innovatie, in het bijzonder voor het mkb.

De nieuwe verordening heeft nog geen wettelijke status. Het moet eerst worden aangenomen door de lidstaten in de Raad en het Europees Parlement.

Kijk op de website van de Europese Commissie voor meer informatie en de volledige tekst van het voorstel.

Beeld: Natali_Mis/Shutterstock