Lees verder
De Europese Commissie wil snel een einde maken aan subsidies op fossiele brandstoffen. Belastingvrijstellingen op diesel en kerosine voor de scheep- en luchtvaart moeten worden afgeschaft.
Redactie / Brussel

Dat staat in de laatste versie van het Green Deal, die de Commissie vandaag presenteert. Daarin worden transport en industrie hard aangepakt.

CO2-rechten

Transport veroorzaakt een kwart van alle CO2-uitstoot in de EU. De Europese Commissie vindt het dan ook niet langer te verdedigen dat de scheepvaart en luchtvaart belastingvrij kunnen tanken en bovendien ook nog (deels) buiten het Europese handelssysteem voor CO2-rechten (ETS) vallen. Dat moet veranderen, vindt de Europese Commissie. Ook moet driekwart van het transport over de weg in de EU worden verplaatst naar spoor en waterwegen. Voor het wegvervoer komt er een Europese kilometer- of tolheffing.

Duurzame verpakkingen

Ook de industrie wordt aangepakt. Tegen 2030 moeten alle verpakkingen recyclebaar zijn. De staalproductie moet CO₂-neutraal worden. Het gebruik van microplastics wordt verboden. Biologische landbouw wordt gestimuleerd en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt ingeperkt. Om het Europese bedrijfsleven concurrerend te houden, komt er bovendien een CO₂-belasting voor producten van buiten de EU die niet duurzaam zijn geproduceerd.