Lees verder
Adviesbureau Berenschot heeft de kansen en consequenties van de Europese Green Deal in kaart gebracht voor bedrijven en decentrale overheden.
Redactie / Utrecht

De Europese Commissie presenteerde begin maart de Green Deal, die de EU moet transformeren in een klimaatneutrale, circulaire en grondstofefficiënte unie, zodat Europa concurrerend blijft. Onlangs spraken 11 klimaatministers in Europa, waaronder de Nederlandse minister Eric Wiebes, zich ervoor uit om de Green Deal centraal te stellen in het herstel na Corona.

Hoewel veel nog niet vast staat, heeft Berenschot wel al een thematische analyse gepubliceerd. “Om verrassingen te voorkomen, is het voor Nederlandse bedrijven en decentrale overheden cruciaal om mee te praten over het beleid in Brussel”, aldus Tim Masselink en Annelien Zaal, adviseurs bij Berenschot en opstellers van de analyse.

Het feit dat alle voorgenomen beleidsmaatregelen nog openliggen, biedt juist de kans om het besluitvormingsproces in Brussel te beïnvloeden: “De ambities van de Green Deal bepalen hoe de markt er de komende twintig jaar uit gaat zien en maken duidelijk hoe het Europese klimaatbeleid – en daarmee ook het klimaatbeleid van lidstaten – op de lange termijn wordt ingekleurd.”

Eisen aan plastics

In de Green Deal staan in Nederland minder populaire maatregelen, zoals rekeningrijden en CO2-belasting voor de industrie. Toch zijn er ook volop kansen, bijvoorbeeld doordat er stimuleringsmaatregelen komen voor duurzame energie en circulariteit. Duurzame producten moeten de norm worden in Europa. Er wordt daarbij gefocust op sectoren die de meeste hulpbronnen verbruiken en waar het potentieel voor circulariteit hoog is. Zo moet elektronica beter herbruikbaar en repareerbaar worden. Ook komen er nieuwe verplichte eisen inzake het gehalte gerecycled materiaal in plastics, met extra aandacht voor microplastics en biobased en biologisch afbreekbare kunststoffen.

Beide analyserapporten zijn gratis te downloaden op de website van Berenschot.

Beeld: Alexandros Michailidis/Shutterstock