Lees verder
De Europese Commissie heeft in een goedgekeurde verordening overeenstemming bereikt over CBE, de opvolger van BBI JU. Verwacht wordt dat het nieuwe partnerschap tussen de EU en het Bio-Based Industries Consortium (BIC) zal voortbouwen op het succes van BBI JU en tegelijk een grotere bijdrage zal leveren aan de klimaatdoelen van de EU, zoals geformuleerd in de Europese Green Deal.
Redactie / Brussel

De biogebaseerde industrie wordt beschouwd als een belangrijke factor voor de groene overgang naar een veerkrachtige en ecologisch duurzame EU-economie. Duurzaamheid en biodiversiteit zullen centraal staan in de CBE JU.

‘Dit is een grote dag voor de Europese bio-economie’, aldus Philippe Mengal, uitvoerend directeur van BBI JU. ‘CBE JU zal het succes van BBI JU naar het volgende niveau tillen. Zij zal de samenwerking tussen de wetenschappelijke gemeenschap en het bedrijfsleven blijven bevorderen en investeringen risicovrij maken, waarbij duurzaamheid en biodiversiteit in elk project centraal zullen staan.’

Volgens de voorgestelde verordening hebben zowel publieke als particuliere partners zich ertoe verbonden tot 2 miljard euro in de gemeenschappelijke onderneming te investeren, ieder de helft.

Het Europees Parlement en de Raad zullen het voorstel nu bestuderen en in overleg treden met het Economisch en Sociaal Comité om de laatste hand te leggen aan het voorstel. Verwacht wordt dat de verordening tegen het einde van het jaar zal worden goedgekeurd.

Lees meer op de website van BBI JU.

Beeld: milias1987/Shutterstock