Lees verder
Ondernemers in de Europese rubber- en kunststofindustrie kampen met veel geannuleerde leveringen en voortdurende prijsverhogingen van grondstofleveranciers.
Redactie / Den Haag

De tekorten worden veroorzaakt door de aantrekkende mondiale economie in combinatie met exporten van kunststoffen uit Europa naar Azië en Noord-Amerika. Ook zijn er logistieke problemen door een tekort aan containers richting Europa en is er een verlaagde productie van kunststoffen in de VS. Verder is de vraag naar bepaalde grondstoffen voor beschermende artikelen tegen COVID-19 extreem hoog.

Daar bovenop komen de vele aanzeggingen van force majeure. Dat veronderstelt een situatie van overmacht aan de kant van de grondstofleverancier. Brancheorganisaties NRK en EuPC (European Plastics Converters) zijn kritisch hierover; zij vinden het onduidelijk of er daadwerkelijk sprake is van een overmachtssituatie.

De situatie brengt fabrikanten van rubber en kunststof (eind)producten en hun afnemers wel in serieuze problemen, niet alleen omdat de kostprijs tot 70% wordt bepaald door de grondstoffen, maar ook doordat fabrikanten hun eindproducten soms niet tijdig kunnen leveren aan klanten in eindmarkten, zoals bouw & infra, verpakkende industrie en automotive en machines (b2b). Dat leidt tot productieproblemen verderop in de keten.

Europa is voor rubber- en kunststofgrondstoffen een netto-importeur en daardoor kwetsbaar voor marktverstoringen. NRK adviseert haar lidbedrijven dan ook om waar mogelijk over te gaan tot de inzet van recyclaat voor de producten. Recyclaat is steeds vaker een passend alternatief voor de inzet van virgin kunststoffen en recyclers kampen juist met overschotten.

Beeld: MrMrsMarcha/Shutterstock