Lees verder
De commissie CEN/TC 445 Biostimulants, die aan Europese normen voor biostimulanten werkt, is op zoek naar projectleiders voor validatiestudies en voorzitters van werkgroepen op dit gebied.
Redactie / Delft

Biostimanten vormen een relatief nieuwe groep van hulpmiddelen voor de landbouw die op dit moment nog geen status hebben. Het gaat bijvoorbeeld om middelen op basis van zeewierextract, organische zuren en plantengroeibevorderende micro-organismen, die de plant ook weerbaarder maken tegen ziekten, maar op zich geen bemestende of bestrijdende werking hebben.

Deze producten worden steeds meer gebruikt; zowel in de biologische, als in de conventionele landbouw. Daarom is er regelgeving in de maak. De Europese Unie heeft biostimulanten opgenomen als aparte categorie landbouwproductiemiddelen in de nieuwe Europese verordening Bemestingsproducten. Er moeten echter nog normen worden ontwikkeld, waarin (nieuwe) analysemethoden en methodes voor monsterneming worden vastgesteld. Er staan momenteel diverse calls for tenders open, die te vinden zijn op de de website van CEN.

De deadline voor voorzitters van werkgroepen om zich aan te melden is 14 augustus 2020 en voor projectleiders is de deadline 19 augustus 2020. Meer informatie is ook te vinden op de website van NEN.

Beeld: Budimir Jevtic/Shutterstock