Lees verder
In Baillargues, Zuid-Frankrijk komt 's-werels grootste bioraffinaderij voor microalgen. Dat maakt het Franse bedrijf Microphyt bekend, producent van bio-actieve ingrediënten uit algen. In het zogeheten SCALE consortium dat hiervoor is opgericht, werken 11 internationale partners samen. Het vierjarige SCALE-project van € 15 miljoen kreeg een flagshipsubsidie van de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU).
Redactie / Baillargues

De bioraffinaderij gaat gebruikmaken van de CAMARGUE technologie van Microphyte, die gebruik maakt van hydro-biomimetische principes. Het bootst efficiënte natuurlijke groeiomstandigheden na om het volledige biologische potentieel van microalgen te benutten. Het platform is in staat om bioactieve verbindingen efficiënt te produceren en extraheren en krijgt een jaarlijkse capaciteit van meer dan 100 ton. Zo kunnen milieuvriendelijke, natuurlijke ingrediënten worden geproduceerd voor de sectoren voeding en cosmetica die niet afhankelijk zijn van de petrochemie. Bij de productie worden geen GGO’s of pesticiden gebruikt en het waterverbruik en de CO2-uitstoot blijven laag. SCALE draagt hiermee bij aan het bereiken van de Europese klimaatdoelstellingen.

Sterke groei

De sector van de natuurlijke ingrediënten groeit met 8 à 10% per jaar en vertegenwoordigt nu al een wereldmarkt van $ 4 à 5 miljard. De verwachting is dat na de succesvolle afronding van de eerste SCALE-faciliteit de inkomsten uit in SCALE geproduceerde ingrediënten zullen oplopen tot € 1 miljard. Bovendien levert de eerste SCALE-faciliteit tegen 2025 ongeveer honderd banen op.

“Voor BBI JU is de financiering van de eerste industriële bioraffinaderij die microalgen zal omzetten in hoogwaardige ingrediënten met een hoge voedingswaarde voor voedings- en cosmetische toepassingen, een strategische prioriteit”, aldus Philippe Mengal, uitvoerend directeur van de BBI JU. “SCALE is de eerste bioraffinaderij die een geheel nieuwe waardeketen ontwikkelt voor aquatische hulpbronnen. Het zal helpen de grote afhankelijkheid van de EU van ingevoerde natuurlijke ingrediënten te verminderen en tegelijkertijd fungeren als ‘carbon sink’. We zijn blij dat een mkb-bedrijf de leiding neemt in dit hooggekwalificeerde projectteam!”

Meer informatie is te vinden op de website van Microphyt.

Beeld: Microphyt