Lees verder
De nieuwste bioraffinaderij van Neste komt mogelijk in Rotterdam. Dat maakt het bedrijf deze week bekend. De enige serieuze concurrent is Porvoo in Finland.
Redactie / Rotterdam

In maart 2020 kondigde Neste aan dat het bedrijf van plan is haar productiecapaciteit voor hernieuwbare producten in Europa te vergroten. Het bedrijf heeft nu een grondige studie voltooid naar de twee mogelijke locaties: Porvoo en Rotterdam. Op beide locaties heeft Neste al faciliteiten. Ook geldt voor beide locaties een groot aantal positieve factoren, maar het verschil in kosten weegt significant in het voordeel van Rotterdam.

“Op basis van de grondige studies en berekeningen blijken de totale investeringskosten significant lager te zijn in Rotterdam”, zegt Peter Vanacker, Presidenten CEO van Neste. “Onze beslissing is gebaseerd op het waarborgen van onze toekomstige concurrentiepositie en het uitvoeren van de groeistrategie voor onze hernieuwbare producten.”

De criteria voor locatiekeuze zijn onder andere de huidige markten en het regelgevend kader dat ondersteuning biedt voor marktgroei, mogelijkheden voor inkoop van grondstoffen, investerings- en exploitatiekosten, infrastructuur en koolstofarme nutsvoorzieningen alsmede lokale synergieën en stimuleringsmaatregelen.

De belangrijkste aspecten die bijdragen aan het verschil in de totale kosten zijn de logistieke kosten, locatiespecifieke bouwkosten en beschikbaarheid van koolstofarme waterstofvoorzieningen. Daar scoort Rotterdam goed in. Ook is de locatie in Porvoo complexer, wat leidt tot een hoger uitvoeringsrisico en een langere constructietijd. Rotterdam profiteert van de nabijheid van nieuwe markten voor Neste’s Renewable Aviation en Renewable Polymers and Chemicals activiteiten, alsmede de nabijheid van grondstofbronnen.

Neste neemt de uiteindelijke investeringsbeslissing rond het einde van 2021 of het begin van 2022. Finland is, en blijft het centrum voor research, ontwikkeling en innovatie van het bedrijf.

Beeld: Neste