Lees verder
NHL Stenden en Drenthe College hebben samen een nieuwe MBO-cursus Duurzame Kunststoftechnologie ontwikkeld in Emmen. Daarin staan de laatste ontwikkelingen op het gebied van biobased en gerecyclede materialen centraal.
Redactie / Emmen

“Emmen is van oudsher een echte kunststofregio”, zegt Rudy Folkersma lector Duurzame kunststoffen bij NHL Stenden. “Om goed aan te sluiten op de huidige ontwikkelingen is deze cursus ontwikkeld.” Dennis Feringa docent Allround Operationeel Technicus (AOT) van het Drenthe College: “Er bestaat een groeiende behoefte vanuit de kunststofindustrie om vaker en meer gebruik te maken van biobased en gerecyclede materialen om kunststof producten te produceren.”

De cursus is inmiddels officieel opgenomen in het aanbod van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Daarmee geeft de cursus na afronding recht op een landelijk erkend MBO-certificaat. Studenten kunnen hem volgen als keuzedeel van hun studie, maar hij is ook geschikt voor het bedrijfsleven. Dennis: “Denk aan de engineering- en allround operationeel technici die al kennis van zaken hebben. Met deze cursus kunnen zij zich bijscholen en worden ze breder inzetbaar met het oog op de toekomst.” Speciaal voor bedrijven wordt de cursus, die bestaat uit acht dagdelen, ’s avonds aangeboden als duale variant.

Problemen oplossen

Tijdens de cursus is aandacht voor verschillende praktijkgerichte onderdelen. Denk aan spuitgieten maar ook aan de operationele technieken die bij het maken van kunststoffen komen kijken. Deze technieken zijn voor veel van de werkende technici al gesneden koek, maar juist de context met biomaterialen en recycling is daarin een waardevolle aanvulling. Rudy: “Het gaat erom dat in het gebruik van dezelfde machines de eigenschappen van biomaterialen en bijvoorbeeld gerecycled kunststof net iets anders zijn. Wil je daar goed mee omgaan dan is kennis over deze materialen handig. Zo kunnen de cursisten in de praktijk makkelijker problemen oplossen en begrijpen ze beter wat er procesmatig gebeurt.”

De cursus gaat van start in september 2021. De eerste belangstellenden hebben zich al aangemeld. Meer informatie is te vinden op de website van het Drenthe College.

Foto: Guido Hansman