Lees verder
Klimaatproblemen, afnemende oliereserves en zorgen over de milieuvervuiling door plastic afval leiden tegenwoordig tot een hernieuwde belangstelling voor groene kunststoffen, maar ook voor recycling: zowel mechanisch als chemisch en thermisch. Chemport Europe heeft al deze disciplines beschikbaar binnen een compact ecosysteem.
Redactie / Groningen

Noord-Nederland speelt al ruim 50 jaar een voortrekkersrol in de polymeerchemie, sinds de allereerste Nederlandse onderzoeksgroep op dit gebied werd opgericht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien zijn er grote stappen voorwaarts gemaakt op het gebied van materiaaleigenschappen en productie-efficiency.

De laatste jaren ligt de focus vooral op vergroening, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van biobased polymeren, zoals PLA en PHA. Zij hebben de toekomst. Innovatieve kunststofrecycling is aan de andere kant vooral een technologie van nu. De technologie voor het omzetten van oude kunststoffen in nieuwe producten via mechanische recycling is al goed ontwikkeld, terwijl chemische recycling zich snel ontwikkelt. De volgende stap is het toevoegen van biobased componenten aan dit proces. Uiteindelijk zullen kunststoffen volledig biobased of circulair zijn. Als het ergens kan, dan in Noord-Nederland.

Lees het volledige artikel in Agro&Chemie.