Lees verder
Hoe is het circulair beheer van biobased verpakkingen te verbeteren? Dat was het onderwerp van een reeks bijeenkomsten in het H2020 BIOVOICES project.
Redactie / Wageningen

In Nederland organiseerde Wageningen Research hierover ontmoetingen met het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE), de Nederlandse rubber-en kunststofindustrie NRK, Biobased Delta en Flanders Biobased Valley.

Daarbij werden drie mogelijke trajecten geïdentificeerd: meer recycling, meer hergebruik van bio-based plastics en meer compostering van bio-afbreekbare plastics. Belangrijk is vooral dat er meer samenwerking komt in de afvalketen, omdat de controle nu over veel actoren loopt. Zo houdt met name de leverancier van verpakte goederen zich niet of nauwelijks bezig met recyclingstromen. Dat wordt gezien als de verantwoordeijkheid van afvalverwerkers, producenten, beleidsmakers en consumenten.

Het groeiend bewustzijn bij consumenten over de milieuproblemen met plastics leiden echter ook niet vanzelf tot handelen. Dat komt doordat ze verwarrende en soms tegenstrijdige informatie krijgen over de exacte betekenis van de termen “biobased” en “bio-afbreekbaar”. Er is behoefte aan begrijpelijke communicatie, op basisschoolniveau.

Lees het volledige artikel op Agro&Chemie.