Lees verder
Deep Branch, een biotechbedrijf dat technologie heeft ontwikkeld voor de omzetting van CO2 in eiwit, maakt bekend dat het een Serie A-investeringsronde van € 8 miljoen heeft afgerond. In combinatie met € 4 miljoen aan projectsubsidies van het VK en de EU maakt dit de weg vrij voor een productiefaciliteit op commerciële schaal.
Redactie / Geleen

Deep Branch richt zich zowel op verduurzaming van de veehouderij als op de vermindering van CO2-emissies en creëert daarmee het eerste echt duurzame en schaalbare proces voor de productie van eiwitten uit CO2, een afvalproduct. Het ingrediënt Proton™ wordt via fermentatie gemaakt. Het is niet alleen een milieuvriendelijker ingrediënt voor diervoer, maar maakt ook de continue levering mogelijk van een prijsstabiel, prijsconcurrerend en nutritioneel optimaal bulkeiwit.

Op dit moment bouwt Deep Branch een scale-up hub op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, waar de eerste pilot-schaal batches van Protonâ„¢ worden geproduceerd voor nutritionele validatie met Europa’s toonaangevende diervoederproducenten, waaronder BioMar en AB Agri.

Vitaal belang

“Eiwit is van vitaal belang voor een goede gezondheid, maar toch is de productie ervan een van de grootste veroorzakers van broeikasgassen,” zegt Pieter Wolters, Managing Director van DSM Venturing, dat de investeringsronde leidde samen met Novo Holdings. “Bij DSM passen we onze wetenschappelijke kennis toe om de wereld duurzamer te voeden, zoals het verminderen van de koolstofvoetafdruk van de veehouderij en het creëren van alternatieven voor in het wild gevangen vis voor diervoeder.”

De investeringsronde brengt niet alleen financiële steun, maar ook de uitgebreide expertise van investeerders met een bewezen staat van dienst in de biotechnologie. “Dit zal de uitvoering van onze visie versnellen. Het weerspiegelt onze grote nadruk op samenwerking en vult onze bestaande partnerschappen aan door nieuwe aspecten van de waardeketen in te brengen, waaronder waterstof, het opschalen van bioprocessen en commerciële financiering”, zegt Peter Rowe, CEO van Deep Branch. “We beschouwen onze technologie als een platform dat we zullen gebruiken om nieuwe markten aan te boren, en ook om onze productlijn uit te breiden naar meer op CO2 gebaseerde producten.”

Noorwegen

Een commerciële productiefaciliteit zal hoogstwaarschijnlijk in Noorwegen worden gebouwd, aldus Rowe. “Noorwegen heeft wereldwijd een leidende positie in zowel de zalmindustrie als de productie van koolstofarme waterstof, waardoor het land ideaal is vanuit het oogpunt van afname en input. Het staat dus hoog op onze lijst. Om ons doel van commerciële productie tegen 2023 te halen, zijn we al begonnen met het aantrekken van de nodige partners om dit te realiseren.”

Behalve Novo Holdings en DSM Venturing investeren ook Total Carbon Neutrality Ventures and Barclays Sustainable Impact Capital in Deep Branch. Het bedrijf werd dit jaar door het World Economic Forum naar voren geschoven als een van ’s werelds meest impactvolle, commercieel levensvatbare scale-ups in het kader van The Circulars Accelerator.

Beeld: Deep Branch