Lees verder
Swedish PlasticRecyling investeert ongeveer € 100 miljoen (1 miljard Zweedse kronen) in de bouw van 's werelds grootste en modernste faciliteit voor de recycling van plastic: Site Zero in Motala, ongeveer 250 kilometer ten zuidwesten van Stockholm.
Redactie / Motala

De faciliteit zal 200.000 ton plastic verpakkingen van Zweedse huishoudens kunnen recyclen (een verdubbeling van de huidige capaciteit) en plastic circulair maken zonder enige CO2-uitstoot. Dankzij geavanceerde technologie zal het mogelijk zijn vrijwel alle soorten plastic te recyclen. Op dit moment kan de faciliteit vier soorten plastic verwerken – in de toekomst zal Site Zero het mogelijk maken om twaalf verschillende soorten te sorteren en recyclen, waaronder PP, HDPE, LDPE, PET-bak, gekleurde en transparante PET-flessen, PP-film, EPS, PS, PVC en twee soorten polyolefine mix. Geen enkele verpakking gaat naar de verbrandingsoven.

Er is momenteel geen andere faciliteit ter wereld die deze mogelijkheid biedt. Het bedrijf bereidt zich ook voor op het wassen en granuleren van het plastic in fase twee, die gepland is voor 2025. Dit zal de hele kunststofstroom in Zweden circulair maken.

Nul emissies

Site Zero zal volledig klimaatneutraal zijn, met nul emissies. De faciliteit wordt aangedreven met hernieuwbare energie, en de kleine hoeveelheid plastic en ander afval dat niet kan worden gerecycled, zal naar energieterugwinning zonder klimaatemissies worden gestuurd, de zogenaamde CCS (Carbon Capture Storage). Er zijn ook plannen om hernieuwbare energie te produceren door het grote platte dak van het gebouw te bedekken met zonnepanelen.

De Zweedse dienst voor milieubescherming (Naturvårdsverket) draagt bij met een financiering van ongeveer € 18 miljoen (ruim 180 miljoen Zweedse kronen) via het steunprogramma voor klimaatinvesteringen: Klimatklivet.

Beeld: Swedish PlasticsRecycling/Gryt Film