Lees verder
De Verborg Group (een samenwerking tussen de Groningse familiebedrijven Borgesius en Contitank/Verhagen) gaat een bioraffinaderij bouwen op het terrein van Contitank in het Noord-Nederlandse Farmsum. De fabriek moet begin volgend jaar operationeel zijn en gaat dan jaarlijks minstens 200.000 ton zuivere plantaardige olie en vetten produceren.
Redactie / Farmsum

Op de bouwlocatie in de Chemport Europe regio was vroeger de Nedalco (bio-ethanol) fabriek gevestigd. De nieuwe fabriek maakt gebruik van de bestaande faciliteiten, maar ook van de oorspronkelijke milieuvergunning van Nedalco die nog geldig is. Contitank, als opslag- en logistiekbedrijf voor biologische oliën en vetten, neemt de logistieke afhandeling van de bioraffinadertij voor zijn rekening nemen.

Naar verwachting levert de bioraffinaderij 24 nieuwe arbeidsplaatsen op. De totale investering bedraagt € 35 miljoen, waarvan ongeveer eenderde voor subsidie in aanmerking komt. De Provincie Groningen draagt via het SNN alvast € 2,4 miljoen bij uit de Subsidieregeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie Groningen. Daarmee wil de Provincie de toepassing van biogrondstoffen in de industrie stimuleren. Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol verwacht dat de nieuwe raffinaderij ook een aanzuigende werking zal hebben op andere bedrijven, ook uit het buitenland: “Het geeft de groene chemische industrie in Groningen opnieuw een impuls.”

Beeld: Contitank