Lees verder
Een gekoeld pakhuis met koffiebranderij, verplaatsbare woningen en een circulaire brug; mbo-studenten gaan ook komend schooljaar weer aan de slag met uitdagende opdrachten in de ontwerpwedstrijp SLIMCirculair.
Redactie / Amersfoort

Multidisciplinaire studententeams krijgen in deze nationale competitie de kans om voor lokale opdrachtgevers CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzame en circulaire ontwerpen te maken. Die na afloop ook daadwerkelijk (geheel of gedeeltelijk) worden gerealiseerd.

Grote stappen

Tijdens de landelijke finale van het vorige schooljaar, op 14 juni in Amersfoort, bleek dat Nederland grote stappen kan zetten richting de circulaire economie, als het aan de studenten ligt. Zij presenteerden vele ideeën rondom waterstofopwekking, compostwarmte (biomeilers), biobased materialen én demontabel en natuurinclusief bouwen.

Het Scalda studententeam uit Vlissingen won uiteindelijk de juryprijs met een ontwerp voor een circulair multifunctioneel centrum voor de gemeente Veere. Het studententeam van het Technovium uit Nijmegen ontwierp een oogstrelende beweegbare fietsbrug en won daarmee de publieksprijs.

Startblokken

Inmiddels staan er alweer 19 nieuwe teams van evenzoveel ROC’s in de startblokken voor de wedstrijd in het schooljaar 2019-2020. Een aantal opdrachten is ook al bekend. Zo gaan studenten Bouwkunde van het Friesland College verplaatsbare woningen ontwerpen in opdracht van de Koninklijke Luchtmacht / Ministerie van Defensie. Studenten Bouwkunde, Infra, Elektro, en Engineering van het Deltion College in Zwolle gaan aan de slag met twee opdrachten: serie-/projectmatige circulaire particuliere woningbouw in opdracht van VanWonen Vastgoedontwikkeling en een circulair bruggetje in opdracht van de gemeente Zwolle. Bouwkundestudenten van ROC van Amsterdam gaan in opdracht van Tradewind Organisation een pakhuis ontwerpen met (gekoelde) opslag, koffiebranderij, horecavoorziening en stadstuin.

SLIMCirculair is een initiatief van BetterWorldSolutions en wordt mede mogelijk gemaakt door onder meer Brabant geeft Energie, Provincie Friesland, diverse onderwijsgerelateerde organisaties, bedrijven in de circulaire economie en talloze betrokken en ondernemende mbo-organisaties en gemeenten. De hoop is dat dit de wedstrijd niet alleen leidt tot méér circulair bouwen, maar ook voor een groeiende interesse van jongeren voor een baan in de techniek.