Lees verder
Op vakantie kom je ze liever niet tegen, maar door de opwarming van de aarde komen er steeds meer kwallen in de Europese wateren. Hoewel zij worden beschouwd als een plaag, zijn ze goed voor miljarden tonnen aan aquatische biomassa én kunnen ze een rol spelen in het opruimen van microplastics.
Redactie / Odense

Het Horizon 2020-project GoJelly doet hier onderzoek naar. Het is opgezet door een consortium van 15 wetenschappelijke instellingen uit acht landen, sinds maart dit jaar onder coördinatie van de Universiteit van Zuid-Denemarken (SDU).

Wetenschappelijk coördinator Jamileh Javidpour van de SDU onderzoekt hoe het slijm dat kwallen produceren kan worden gebruikt in actieve filters voor het opvangen van microplastics. Die filters kunnen vervolgens weer worden gebruikt om oceaanwater te reinigen of zijn toepasbaar in bijvoorbeeld de rioolwaterzuivering. De biomassa van kwallen kan bovendien worden verwerkt in snacks (in China worden er chips van gemaakt), veevoer en kunstmest, maar ook in anti-aging cosmetica en zelfs biobased luiers.