Lees verder
Nederlanders ademen gemiddeld 6 kilo microplastic in per jaar. Dat zei hoogleraar Barbro Melgert van de Rijskuniversiteit Groningen in de uitzending van Nieuwsuur zondag (29 september 2019).
Redactie / Groningen

De conclusie is dat de gevaren van microplastics tot nu toe zijn onderschat. Ze zijn mogelijk schadelijker voor de volksgezondheid dan tot nu toe bekend is, zeggen onderzoekers die deelnemen aan een groot, multidisciplinair onderzoek naar microplastics en gezondheid.

Zo ontdekten onderzoekers van het UMC Utrecht dat immuuncellen die bepaalde microplastics herkennen en aanvallen, vervolgens sterven. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) concluderen op basis van laboratoriumonderzoek dat nylon microvezels een groot effect hebben op de ontwikkeling van luchtwegen.

Microplastics zijn overal, maar er is nauwelijks iets bekend over gezondheidseffecten voor de mens. Wereldgezondheidsorganisatie WHO concludeerde vorige maand dat er vooralsnog géén aanwijzingen zijn dat microplastics in het drinkwater een bedreiging vormen voor de volksgezondheid. De WHO zegt dat er wél aanvullend onderzoek nodig is naar de gevolgen van microplastics voor mens en milieu.