Lees verder
Het wordt gezien als superfood, duurzame vervanger van soja-eiwit, maar ook als bron van plantaardige (aquatische) biomassa voor de energieproductie: eendenkroos. Toch leven er nog vele vragen over teelt, verwerking, valorisatie en juridische aspecten. Antwoorden zijn te vinden op vrijdag 5 oktober tijdens het minisymposium 'Teelt, verwerking en toepassing van Eendenkroos' in Zwolle.
Redactie / Zwolle

Eendenkroos (Lemna of Spirodela), in de volksmond ook wel waterlinzen genoemd, is een van de snelst groeiende vormen van biomassa. In het groeiseizoen verdubbelt dit plantje zichzelf iedere twee tot drie dagen. Dankzij dit hoge groeitempo en het hoge eiwitgehalte staat eendenkroos de laatste jaren sterk in de belangstelling. Het heeft veelzijdige toepassingsmogelijkheden in zowel food als non-food, maar ook als biomassa voor de opwekking van hernieuwbare energie.

Praktische kanten

Tijdens het minisymposium gaan sprekers vanuit kennisinstellingen (hogescholen Avans en Van Hall Larenstein, Universiteit Gent, Centre of Expertise BioBased Economy) en bedrijven (ABC Kroos, Inagro) in op de praktische kanten en uitdagingen van de teelt, verwerking en reststroomvalorisatie, maar ook op de juridische aspecten die daarbij komen kijken.

Dit minisymposium wordt georganiseerd door het Interreg-project ‘Blauwe Keten’ en het project ‘Aquatische Biomassa Keten’ van o.a. ABC Kroos, Wageningen UR Plant Research International, Van Hall Larenstein en de Provincie Overijssel.

De entree is gratis, maar aanmelden is verplicht. Kijk voor meer informatie en het programma in de agenda.