Lees verder
Vrijdag heeft Gelderse gedeputeerde Jan Markink het Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek (PEO) geopend op het Regionaal Bedrijvenpark Laarberg in Groenlo. Met de opening van het PEO krijgt de Achterhoek een lab faciliteit waar ondernemingen rondom het thema eiwitten toegepast onderzoek kunnen verrichten. De shared facility kan startups helpen om de stap te zetten in de groei tot volwassenheid.
Groenlo

Naast de lab faciliteit wordt het PEO ook een innovatiehub waar jong talent bedrijven ondersteunt. Het PEO sluit samen met andere initiatieven in Oost-Nederland de eiwitketen van onderzoek, teelt, productie en afzet, zodat er optimale kansen voor de Gelderse Economie ontstaan.

Groeimarkt


Gebiedsonderneming Laarberg zet bij haar visie vooral in op crossovers tussen de maakindustrie, Agrofood en Duurzame Energie. Met een verbinding naar de biobased economy. Een groeimarkt voor Nederland met grote kansen voor Oost-Nederland.

Het is de bedoeling om met het Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek ondernemingen aan te trekken die zich richten op de productie van dierlijke en plantaardige eiwitten. Op deze locatie is reeds het bioraffinagebedrijf ABC Kroos gevestigd, dat samen met machinebouwer Colubris Technologies uit Winterswijk een proeffabriek heeft gebouwd om oplosbaar eiwit te winnen uit eendenkroos.

Faciliteiten


Het lab biedt een gezamenlijke testruimte/laboratoriumfaciliteit van 250m2 en kantoor-/vergaderruimte van 150 m2, faciliteiten voor routinematige analyses en kwaliteitscontroles (desgewenst met laborant). Er staat al diverse basis-apparatuur, zoals een Rotavapor, centrifuges, spectrofotometer, Kjeldahl eiwitbepaling, droogoven, HPLC, membraanopstelling en pompen, koel-/ vriesapparatuur, zuurkasten, labtafels, explosieveilige opslagkast en de benodigde magazijnopstellingen en klein apparatuur. Naar behoefte is er ruimte om specifieke apparatuur bij te plaatsen.

Laarberg wil zich onderscheiden door bedrijven actief te ondersteunen om de volgende stap te gaan zetten. Samen in de regio de teelt van de grondstoffen op gang zien te brengen, de beschikbaarheid van biomassa vergroten, de installaties door te ontwikkelen en de afzet van eiwitten in de feed, food en non-food sectoren te vergroten. De eiwitmarkt heeft enorme potenties, maar dan is het noodzakelijk om de waardeketen van grondstof tot eindtoepassing samen op te pakken.