Lees verder
De Food Pilot in Melle, uitgebaat door ILVO en Flanders’ FOOD heeft een nieuwe eiwitverwerkingslijn in bedrijf genomen die het mogelijk maakt voor voedingsbedrijven en onderzoekers om het hele traject van ruwe alternatieve eiwitbron tot zuiver kant-en-klaar eiwitingrediënt uit te testen op pilotschaal.
Redactie / Melle

Kikkererwten, soja, insecten, algen en zelfs bacteriën en schimmels zijn enkele van de vele eiwitbronnen die in de toekomst een grotere rol zullen spelen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Om deze nieuwe soorten eiwitten succesvol verwerkt te krijgen in voedingsproducten, die niet alleen lekker maar ook kwaliteitsvol zijn, ontbreekt er nog kennis en procesexpertise. De nieuwe eiwitverwerkingslijn helpt daar verandering in te brengen.

De pilotlijn bestaat uit apparatuur die elke stap van geoogste grondstof, over eiwitconcentraten en -isolaten tot zelfs getextureerde eiwitten kan uitvoeren op semi-industriële schaal én op een gecontroleerde manier. Dit laat toe elk van deze processen zodanig te optimaliseren om eiwitrijke voedingsproducten van hoogstaande kwaliteit te maken.

Voor de installatie konden de partners rekenen op 208.000 euro subsidie afkomstig van het EFRO-project Plant Protein Pilot, 104.000 euro subsidie van het VLAIO en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Ook eigen bijdragen van ILVO via het VLAIO-project TexProSoy en cofinanciering vanuit de leden van Flanders’ FOOD zorgden mee voor de realisatie. De pilotlijn zal in de toekomst nog verder uitgebreid worden met kleinschaligere apparatuur via het Innolab-project. Dit project kan eveneens rekenen op een subsidie door het EFRO van 512 000 euro en steun van de provincie Oost-Vlaanderen. De totale investering bedraagt meer dan 1,5 miljoen euro.

Verschillende collectieve onderzoeksprojecten plannen meteen experimenten in met de nieuwe apparatuur. In het Flanders’ FOOD-project TexProSoy, met de steun van VLAIO en i.s.m. ILVO en KU Leuven, neemt men het effect van het extractie- en het texturatieproces op de eigenschappen van Vlaams soja-eiwit onder de loep. In het Flanders’ FOOD-project ProFuNu, met de steun van VLAIO en i.s.m. UGent, KU Leuven, ILVO en Thomas More, werkt men op eiwitten uit erwten, meelwormen, spirulina en schimmels. Men bestudeert hier de impact van processing op de nutritionele en functionele kwaliteit en het effect op de verteerbaarheid en darmgezondheid.

Jo Brouns, Vlaams minister van landbouw, voeding, economie en innovatie, opende de eiwitverwerkingslijn met 20 nieuwe toestellen op 24 november officieel.

Kijk voor meer informatie op de website van Flanders’ FOOD.

Beeld: Flanders’ FOOD