Lees verder
Rond 2050 is de wereldbevolking gegroeid tot zo'n 10 miljard mensen. De vraag naar voedsel en specifiek naar eiwitten zal doordoor explosief stijgen. Een meer divers aanbod van eiwitten is dus noodzakelijk. Brancheorganisatie Flanders' FOOD zoekt daarom projectideeën voor de zogeheten eiwittransitie.
Redactie / Brussel

Het uitgangspunt hierbij is dat het aanbod van eiwitten in de voeding veel gevarieerder moet worden. Denk aan plantaardige eiwitten (noten, bonen, soja etc.), insecteneiwitten, cellulaire eiwitten (zoals kweekvlees en eiwitten uit microben of microalgen) of eiwitten die worden teruggewonnen uit rest- of zijstromen. Alternatieve eiwitten moeten rekening houden met emissies, land- en watergebruik, gezondheid, voedingswaarde en economische haalbaarheid, maar uiteraard ook smakelijk zijn.

Vanaf nu kunnen ondernemers met projectideeën voor de productie van nieuwe eiwitten die indienen bij Flanders’ FOOD. Het kan daarbij gaan om het verbeteren van de huidige productieprocessen, duurzamere veeteelt, een betere teelt van eiwitrijke gewassen of de validatie van onderbenutte nevenstromen. Flanders’ FOOD zoekt geschikte projectpartners om het idee samen verder te ontwikkelen, kennis op te bouwen en concrete toepassingen uit te werken.

Meer informatie is te vinden op de website of in de video.

Beeld: Bayhu19/Shutterstock