Lees verder
In Groenlo komt de tegenstand tegen duurzame technologie uit onverwachte hoek. Daar bindt de Gelderse Natuur & Milieufederatie samen met burgers de strijd aan tegen de komst van een mestvergister annex bioraffinaderij op bedrijventerrein Laarbeek.
Redactie / Groenlo

In de fabriek wordt vloeibare mest verwerkt, afkomstig van veehouderijen uit de regio, samen met andere organische materialen (berm-/natuurgras en vaste mest). ‘Anders dan gebruikelijke installaties breken onze installaties de ingevoerde mest geheel af tot eindproducten zoals biogas, vloeibare CO2, mestpellets en gezuiverd water’, zei Wolfgang Chantre van het Duitse bedrijf RMS eerder dit jaar in het blad Nieuwe Oogst. RMS wil de installatie in Groenlo bouwen.

Omwonenden, verenigd in de Stichting Megamestvergister Groenlo Nee en de Gelderse Natuur & Milieufederatie willen dit tegenhouden. Begin deze maand boden zij 2.000 handtekeningen aan bij de provincie Gelderland en de gemeente Oost-Gelre, waar Groenlo onder valt. Bioraffinage zou onveilig zijn, tot veel vrachtwagenbewegingen leiden en bovenal: het stinkt.

Dat laatste is volgens Chantre niet correct. In Duitsland zijn soortgelijke fabrieken gebouwd, waar zelfs direct naar het gebouw niets valt te ruiken. ‘We nemen strenge maatregelen om geuroverlast uit te sluiten. De gesloten vrachtwagens worden leeggezogen in een gesloten hal waar onderdruk heerst. De lucht wordt via sterke biofilters afgevoerd.’

1,5 mln ton overschot

Binnen een straal van 30 kilometer rond Groenlo is jaarlijks een mestproductie van 5 miljoen ton, waarvan 1,5 miljoen overschot. Dat wordt nu over lange afstanden getransporteerd. Dat is duur, inefficiënt en heeft een forse CO2-footprint. De installatie die RMS wil bouwen, verwerkt 30 procent van dit mestoverschot op duurzame wijze (ca. 450.000 ton drijfmest per jaar). Meer dan 350 boeren uit de regio hebben zich al hiervoor aangemeld.

Tegenstanders willen desnoods naar de rechter stappen om de bouw tegen te houden. Gedeputeerde Conny Bieze van Gelderland, die de omgevingsvergunning in haar portefeuille heeft, geeft echter aan dat de plannen binnen het bestemmingsplan passen en dat tegenstanders pas in actie zijn gekomen nu het te laat is. Hun kans om de realisatie tegen te houden hebben ze voorbij laten gaan, stelt ook Wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre. Er is geen enkel bezwaar ingediend toen het bestemmingsplan werd gewijzigd om de komst van de vergister mogelijk te maken: ‘Het was een hamerstuk.’

Meerdere fabrieken

RMS gaat dit jaar een soortgelijke bioraffinaderij bouwen in Limburg, aan de A73 bij Venlo/Grubbenvorst (zie video). Daar bleef het protest vanuit de bevolking beperkt. Ook voor het Brabantse Moerdijk zijn dergelijke plannen. Een eerder plan om in Gemert/Bakel een bioraffinaderij te bouwen, werd afgeblazen na verzet vanuit de bevolking. Mestverwerking is in Nederland wettelijk verplicht, maar voor boeren moeilijk na te komen door een gebrek aan verwerkingscapaciteit.