Lees verder
Sociaal Economiebedrijf Pro Natura uit Vlaanderen wil aan de slag met het verwerken van biomassa tot materialen en biobased grondstoffen voor de chemie. Eén van de plannen is het bouwen van een bioraffinaderij in Eeklo, die door eigen mensen kan worden bemand.
Redactie / Eeklo

Als sociaal economiebedrijf zet Pro Natura mensen in met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Zij zijn voornamelijk actief in groenaanleg en -onderhoud. Het leidt tot een gestage aanvoer van biomassa, die hoofdzakelijk wordt gecomposteerd, maar nuttiger te gebruiken zou zijn.

Nathalie Devriendt, die met ondersteuning van Vlaanderen Circulair bij Pro Natura is aangesteld om de haalbaarheid van de plannen te onderzoeken: ‘Eerder hebben we al gekeken naar vergisting tot biogas, maar dat verhaal kregen we niet sluitend omdat we aan allerlei juridische randvoorwaarden moesten voldoen. De focus is nu veranderd richting materialen en tussengrondstoffen.’

Daarbij wordt gekeken naar voorbeelden in Nederland, waar diverse bedrijven gemaaide grassen en snoeiafval verzamelen en daar vezels en sappen uithalen. De vezels worden verwerkt in bijvoorbeeld isolatieplaten, papier en karton en de sappen kunnen worden aangeleverd als grondstof aan de verwerkende biogebaseerde industrie, die in Vlaanderen ondersteund wordt door Flanders Biobased Valley.

Lees het volledige artikel in Agro&Chemie