Lees verder
Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland in Dinteloord (gemeente Steenbergen) is zo goed als vol, meldt BN De Stem. Met de recente komst van het bedrijf Boer den Hoedt uit Ridderkerk zijn de laatste 9 ha van het tuinbouwgebied bezet.
Redactie / Dinteloord

Nieuw Prinsenland ging in 2005 van start als bedrijventerrein voor tuinbouw en biobased activiteiten rondom de suikerfabriek van SuikerUnie/Cosun. Inmiddels is er € 250 miljoen geïnvesteerd en zijn er 500 nieuwe banen geschapen.

Inzet van Nieuw Prinsenland was altijd het stimuleren van duurzame productie, waarbij glastuinders gebruik konden maken van restwater en -warmte van de nabijgelegen suikerfabriek en samenwerken aan productinnovatie. Op het terrein van de Suiker Unie is in 2017 het kennis- en innovatiecentrum Cosun Food Technology Centre (CFTC) in gebruik genomen, waar zo’n 100 mensen werken.

Verduurzaming en milieuwinst

Volgens Piet Janmaat, ontwikkelaar van de Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij (TOM), waarin de ZLTO en de Provincie Noord-Brabant samenwerken, gaat de Zuidwestelijke delta zeker economisch profiteren van het Agro & Food Cluster. De combinatie glastuinders, Suiker Unie en biobased bedrijven garandeert verduurzaming en milieuwinst, zegt hij deze week in een interview met BN De Stem.

Door achterblijvende economische groei in de afgelopen jaren, heeft het project echter langer geduurd dan oorspronkelijk gedacht. De toekomstverwachtingen zijn nu rooskleuriger. Zo kan uit biomassa van de suikerfabriek groen gas worden gemaakt, afvalwater worden hergebruikt en ook restwarmte van bedrijven uit het nabijgelegen Moerdijk worden gebruikt voor de productieprocessen in Nieuw-Prinsenland.