Lees verder
Vanochtend is het Bio Treat Center, gelegen op Brightlands Campus Greenport Venlo, officieel geopend. Na de zomer zullen de aangesloten bedrijven de pretreatmentfaciliteit echt gaan gebruiken.
Venlo

Zo’n 70 genodigden vonden in alle vroegte hun weg naar Venlo. Onder hen de gedeputeerden Beurskens (Economie) en Mackus (o.a.landbouw), de burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, Emmo Meijer (Source B.) en vertegenwoordigers van de overheid, kennisinstellingen (Universiteit Maastricht) en het bedrijfsleven.

Laatstgenoemden – goed voor 2/3 van de investeringen in BTC – moeten het gaan doen. Inmiddels zijn zes bedrijven aangesloten: NewFoss, Hofmans, Grassa!, Biorefinery Solutions, Eco Makelaar en Ingenia. Ook andere bedrijven uit de keten kunnen zich aansluiten bij het BTC.

Stevia

NewFoss gaat op het BTC onder meer onderzoek doen naar de raffinage van stevia. ‘Deze plant, een leverancier van zoetstof, wordt nu voornamelijk in China en Zuid-Amerika geteeld. Het probleem is dat de teelt niet altijd op een duurzame manier plaatsvindt. Bovendien is de dropachtige bijsmaak van stevia vaak een sta-in-de-weg bij applicaties in food. Wij hebben, gebaseerd op onze inzichten in grasraffinage, een manier gevonden om stevia te raffineren op labschaal. Op het BTC willen dit opschalen naar een 1000 kiloschaal. Samen met Wageningen UR kijken we ook naar andere werkzame stoffen van de plant, onder meer voor de farma.’ NewFoss is al in staat om stevia te produceren zonder de hinderlijke bijsmaak.

Biobitumen

Ingenia gaat op het BTC het proces opschalen om via verschillende soorten mest biobitumen te maken. Op labschaal heeft het al een product gemaakt door de mest op 300 graden te verwarmen onder een druk van 200 bar. Volgens Ronald Verberne heeft het product dezelfde kwaliteit als fossiele bitumen. Alleen de prijs zal wel een uitdaging vormen. In ieder geval hebben enkele wegenbouwers interesse getoond, aldus Verberne. ‘We hebben nog wel een paar jaar nodig om op te schalen en testen uit te voeren met ons biobitumen. Het mooie van het BTC is dat we met een andere BTC-partner, machinefabriek Hofmans, gaan onderzoeken hoe we de mest voor kunnen drogen. Het vochtgehalte van de input bepaalt namelijk in hoge mate de eindkwaliteit.’