Lees verder
Het onderzoeksveld rondom bossen en de Europese bioeconomie is sterk gefragmenteerd. Dat is één van de conclusies uit een recente studie van het European Forest Institute in Finland.
Redactie / Joensuu

De bosbouwsector is een van de pijlers van de Europese bio-economie. Onderzoek naar de bosbouwsector is dan ook van belang voor het bepalen van nieuw beleid. De Finse studie brengt de onderzoeksactiviteiten in kaart op basis van projecten uit de EU-kaderprogramma’s en de Europese onderzoeksruimte, aangevuld met gegevens over zelf gerapporteerde onderzoekscapaciteiten.

De resultaten tonen aan dat er in totaal wel meer geld naar onderzoek van bossen gaat, maar ook dat de groei achterblijft bij die in andere sectoren van de bioeconomie. Ook blijkt dat het onderzoek voornamelijk is geconcentreerd in een handvol landen en organisaties uit Noordwest-Europa. Oost-Europa is ondervertegenwoordigd. Bovendien worden er in de onderzoeken nauwelijks ketenpartijen betrokken die zich bezighouden met de verwerking van hout.