Lees verder
Een Belgisch-Frans consortium gaat onderzoek doen naar de teelt van vezelgewassen op zwaar verontreinigde grond in Vlaanderen, Walloniƫ en Noord-Frankrijk. Dit gebeurt in het kader van het INTERREG-project New-C-Land.
Redactie / Gent

Doel is te analyseren of de vezelgewassen kunnen worden gebruikt voor de productie van veilige biobased producten en of er vervolgens nieuwe lokale biogebaseerde waardeketens kunnen worden opgezet.

De grond die voor het experiment wordt gebruikt, is verzameld op de site van een voormalige suikerbietenfabriek in Veurne (Belgiƫ), van landbouwgrond in de buurt van de site van MetalEurop (Noord-Frankrijk) en van een stadstuin waar vroeger industrieel afval werd gedumpt in Bazinghien (ook Noord-Frankrijk). Voor voedselproductie zijn deze locaties absoluut ongeschikt, maar voor de productie van natuurvezels mogelijk wel. Of dit veilig kan, wordt onderzocht door de opname van zware metalen tijdens de plantengroei te analyseren, evenals de kwaliteit van de vezels en de metaalconcentratie in de vezels na de oogst.

De betrokken partijen in New-C-land zijn Ghent University, Direction RĆ©gionale de l’Alimentation, l’Agriculture et la ForĆŖt Nord Pas De Calais, Chambre d’Agriculture de RĆ©gion Nord Pas-de-Calais, Inagro, Gembloux Agro-Bio Tech Axe Echanges Eau-Sol-Plante, Yncrea Hauts de France – Etablissement ISA, Groupe HEI ISA ISEN, ValBiom, Atrasol en Institut National de l’Environnement Industriel et des Risques (INERIS).