Lees verder
Inheemse bastplanten zoals vlas en hennep kunnen auto's en bussen duurzamer en veiliger maken, door ze toe te passen in lichtgewicht biocomposiet dat niet splintert bij een aanrijding.
Redactie / Hürth

Vlas, hennep en brandnetelvezels worden al eeuwenlang gebruikt voor de productie van kleding, zakken, zeilen, touwen en netten, maar zijn met de komst van synthetische (op aardolie gebaseerde) vezels in onbruik geraakt. Er is echter een kentering zichtbaar. In het nieuwe DuroBast-project bijvoorbeeld, werkt een breed Duits consortium aan de toepassing van bastvezels in samengestelde constructiedelen voor de automotive industrie. De bastvezels worden hierbij toegepast in thermoplastisch vervormbare, met natuurvezels versterkte kunststoffen. Concrete toepassingen zijn bijvoorbeeld auto-interieurs (zoals deurpanelen), sportuitrusting (snowboards) en openbaar vervoer (onderdelen van bussen).

Een van de doelstellingen van het DuroBast-project is om de vochtabsorptie van de bastvezels door modificatie aanzienlijk te verminderen en ze vervolgens te verwerken tot garens, nonwovens en weefsels. Tijdens een voorbehandeling worden vezelholten en ruimtes tussen de vezels opgevuld met een thermoplast die waterabsorptie voorkomt, zelfs in beschadigde delen en op de snijranden van de composieten. Om het product 100% biobased te maken, wordt specifiek gezocht naar een polymeermatrix met biobased kunststoffen. Alle geselecteerde componenten moeten voldoen aan de doelcriteria van verwerkbaarheid, economische efficiëntie, beschikbaarheid en duurzaamheid.

Hennep

Een extra aandachtspunt in het DuroBast-project is de ondersteuning van regionale en nationale land- en bosbouw en hun toeleverende en afnemende sectoren. Bijgevolg doet het projectteam uitsluitend onderzoek naar bastvezels die gemakkelijk in West-Europa kunnen worden geteeld. Naast vlas, is met name de hennepplant geschikt. Die is goedkoper dan vlas en groeit goed in de regio, wat leveringszekerheid biedt in tijden van een onzekere logistieke situatie in de wereld. Bovendien is verwaarding van de volledige plant mogelijk, onder meer in medische en voedseltoepassingen.

De eerste proeven met de productie van organisch materiaal van hennep-polypropyleen leverden veelbelovende resultaten. Deze vezelversterkte thermoplastische kunststoffen zijn sterk en licht en even gemakkelijk te verwerken als conventionele metalen plaatcomponenten.

In het DuroBast project werkt een interdisciplinair onderzoeksconsortium met elf partners uit wetenschap en industrie samen, onder leiding van het Fraunhofer-Instituut voor Structurele Duurzaamheid en Systeembetrouwbaarheid LBF. Het project wordt gefinancierd door het Duitse Federale Ministerie voor Voedsel en Landbouw. Kijk voor meer informatie op de projectwebsite.

Beeld: DuroBast