Lees verder
Het Europese Interreg 2 Zeeën project over biobased bouwen Circular Biobased Construction Industry (CBCI) is afgesloten met de publicatie van een online magazine, waarin de resultaten worden besproken.
Redactie / Breda

CBCI onderzocht hoe we grondstoffen in de bouw efficiënter kunnen gebruiken en zo de CO2-uitstoot kunnen verminderen. Niet alleen in de bouwfase, maar gedurende de hele levenscyclus van een gebouw. Voor de transitie naar een circulaire economie is een geïntegreerde aanpak voor circulair en biobased bouwen ontwikkeld, die de basis vormt voor de bouwsector.

In het project zijn verschillende studies uitgevoerd om meer te weten te komen over biobased materialen, bijvoorbeeld door prototype wandpanelen te testen en Life Cycle Assessments (LCA’s). Biobased isolatiematerialen werden ook getest om antwoorden te vinden op vragen over de levensduur, prestaties, brandwerendheid, vatbaarheid voor schimmelvorming en risico’s van vocht. Bij Emergis in Kloetinge (Zeeuws-Vlaanderen, België) werd een nieuwe vleugel van een psychiatrisch ziekenhuis gebouwd als circulaire proeftuin.

Tools

In co-creatie met opdrachtgevers en partijen uit de bouw is binnen het CBCI-project een aantal tools ontwikkeld. Zij helpen bouwteams om in een vroeg stadium van een project een inschatting te maken van de economische meerwaarde van remontabel bouwen. Zo kunnen opdrachtgevers de waarde van flexibiliteit in de constructie bepalen om demontage aan het einde van de levensduur te vergemakkelijken. Met deze informatie kunnen zij hun plan aanscherpen en de waarde meenemen in de ontwerp- en investeringsbeslissingen. Andere projectresultaten zijn onder meer drie whitepapers over essentiële randvoorwaarden, een raamwerk voor duurzaam inkopen en een overzicht van wet- en regelgeving.

In het CBCI project werkten partners uit Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vier jaar lang samen. Het project werd met bijna 7 miljoen euro gesubsidieerd vanuit Interreg 2 Zeeën 2014-2020, o.a. gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Bekijk voor meer informatie het online eindrapport en bezoek de projectwebsite.

Beeld: CBCI