Lees verder
Vanaf 1 februari 2023 gaat Peter Berben leiding geven aan het gefuseerde topconsortium voortkomend uit de TKI’s Chemie en Biobased Economy (BBE).
Redactie / Den Haag

Berben is sinds 2006 senior research manager bij BASF en heeft een uitgebreide ervaring met de ontwikkeling en commercialisatie van diverse innovaties in de chemie. Ook is hij actief in diverse technologienetwerken, zoals met TNO, VNCI, NWO en goed bekend met de Topsectoren.

Onlangs werd besloten om de TKI’s BBE en Chemie inhoudelijk samen te voegen. Het nieuwe TKI wordt verantwoordelijk voor het op- en uitbouwen van de innovatieagenda’s van de chemie, biobased economy en circulaire economie, gericht op grensverleggende innovaties, CO2-reductie en duurzame economische vernieuwing en groei. In zijn nieuwe rol is Berben ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie, samen met het ministerie van IenW.

“In de transitie naar een duurzame wereld speelt chemie een sleutelrol”, zegt hij. “De omslag naar de inzet van niet-fossiele grondstoffen, waaronder producten uit de agrarische industrie vraagt om nieuwe kennis en innovaties. Ik zie ernaar uit om met het nieuwe TKI aan die omslag bij te dragen, naast andere innovatie uitdagingen waar de chemie een cruciale rol vervult, zoals in de medische wereld. De eerste prioriteit zal het samenvoegen van de TKI’s BBE en Chemie zijn om gezamenlijke doelstellingen te definiëren.”