Lees verder
De Topconsortia voor Kennis & Innovatie voor chemie (TKI Chemie) en biobased economy (TKI BBE) gaan vanaf januari 2023 samen verder in de TKI Duurzame Chemie en Circulariteit. Deze week (14 september) is een vacature gepubliceerd voor de functie van directeur van de nieuwe organisatie.
Redactie / Den Haag

In de stichting TKI BBE werken momenteel de topsectoren Chemie, Agri&Food en Energie samen. Kees de Gooijer, boegbeeld van zowel Agri&Food als BBE, maakte voor de zomer tijdens de Nationale Biobased Conferentie in Driebergen bekend zijn taken op het gebied van BBE te willen beëindigen. Hij blijft wel actief voor Agri&Food.

Jacueline Vaessen, boegbeeld van de topsector Chemie, wil samen met haar collega’s van betrokken sectoren ervoor zorgen dat biobased economy een herkenbaar zwaartepunt blijft. “Voor een circulaire economie zijn alternatieven voor fossiele bronnen beperkt: het is recycling, CO2 uit de atmosfeer of biomassa. Het is niet de vraag of, maar vooral hoe snel en op welke schaal biomassa het fossiele tijdperk gaat uitluiden.”

De topsector Energie doet hiermee feitelijk een stapje terug. “Vanuit de inhoud van de agenda’s gezien heel logisch”, stelt Peter Molengraaf, boegbeeld topsector Energie. “De meeste innovaties voor biobased economy liggen op het gebied van (bio)chemie en nog maar in beperkte mate op het gebied van bioenergie.”

Synergie

Het nieuwe TKI Duurzame Chemie en Circulaire Economie wordt verantwoordelijk voor het op- en uitbouwen van de innovatieagenda van de chemie en biobased economy, gericht op grensverleggende innovaties, circulariteit, CO2-reductie en duurzame economische vernieuwing en groei. Ook geeft het nieuwe TKI in nauwe samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) uitvoering aan het missieteam Circulaire Economie (CE).

Volgens David Pappie, directeur Topsectoren en Industriebeleid bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK), levert de samenvoeging duidelijk synergievoordelen op. “De recente brief van het kabinet over biogrondstoffen en het belang van hoogwaardige toepassing in chemie en materialen, maken dat een slagvaardige entiteit met focus op biochemie en materialen van belang is.”

Kwartiermaker Tom van Aken (CEO van Avantium) rondt dit najaar zijn werkzaamheden af, zodat TKI Duurzame Chemie en Circulariteit in januari 2023 van start kan. Voor de functie van boegbeeld wordt iemand gezocht met ervaring als leidinggevende in de chemische industrie en/of chemische wetenschap. Ervaring op het gebied van circulaire economie en biobased economy is een pré.

Beeld: Marchu Studio/Shutterstock

Zie ook: