Lees verder
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) heeft Jacqueline Vaessen benoemd tot nieuw boegbeeld van de Topsector Chemie. Zij volgt Emmo Meijer op die deze rol ruim 4 jaar heeft vervuld.
Redactie / Den Haag

Jacqueline Vaessen is en blijft general manager van Nexstep, nationaal platform voor hergebruik en ontmanteling van olie- en gasinfrastructuur. Zij studeerde chemische technologie en begon haar werkzame leven als technoloog bij Shell in Moerdijk. In 1996 stapte zij over naar Syntens, het toenmalige innovatie-instrument van Economische Zaken. In 2004 startte zij haar eigen bedrijf en was jarenlang actief in promotie van techniek en verbeteringen in het mbo-onderwijs. Tevens was zij en aantal jaren verbonden aan een ingenieursbureau dat zich richtte op de verduurzaming van de industrie. In 2015 werd zij lid van Provinciale Staten in Utrecht als woordvoerder energie en economie. In 2018 startte zij in haar huidige functie als general manager van Nexstep. Samen met TNO nam zij het initiatief voor de eerste offshore waterstofproductie op een bestaand platform (PosHYdon). Ook bereidde ze met haar team een eerste tender voor waarin zes operators gezamenlijk olieputten zullen gaan ontmantelen, een wereldwijde primeur.

Scheidend boegbeeld Emmo Meijer heeft zich met veel inzet hard gemaakt voor een Topsector die prioriteit geeft aan verduurzaming van de chemische bedrijvigheid. Op EU niveau zal hij zich hiermee blijven bezighouden.

Topsector Chemie is één van de tien Topsectoren waarmee het Nederlandse bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheid en maatschappelijke initiatieven bijdragen aan het oplossen van wereldwijde maatschappelijke uitdagingen en het verzilveren van de bijbehorende economische kansen. De chemie richt zich op diverse missies binnen de door het kabinet vastgestelde missiethema’s Energietransitie & duurzaamheid, Landbouw, water & voedsel en Gezondheid & zorg.

Beeld: Nextstep