Lees verder
Er moet een nationaal innovatieprogramma komen voor biobased en circulair bouwen. Dat staat in de deze week gepubliceerde Concept Kennis- en innovatie Agenda (KIA) Landbouw, Water, Voedsel van de Topsectoren Agri&Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water & Maritiem.
Redactie / Den Haag

De bouw is een van de industriële sectoren waarbij de meeste grondstoffen en materialen worden ingezet. Bouwen en wonen in Europa is verantwoordelijk voor bijna 40% van alle emissies. Hernieuwbare bouwgrondstoffen met een aanzienlijk lagere carbon footprint kunnen dan ook fors bijdragen aan de reductie van CO2 emissies, terwijl CO2 in biobased bouw- en constructiemateriaal ook langdurig kan worden vastgelegd. Het gaat hierbij om zowel biomassa uit bosbouw, landbouw en maritieme bronnen, als om bijproducten uit de agri-food industrie.

Prioriteit

De opstellers van de agenda zien het opstellen van een nationaal innovatieprogramma voor biobased en circulair bouwen als één van de prioriteiten de komende jaren. Het programma zou moeten bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Stimulering van inzet van CO2 neutrale bouwgrondstoffen, door ontwikkeling van de productieketen voor volwaardige competitieve bouwsystemen, die voldoen aan de hoge eisen die worden gesteld aan comfort, veiligheid en duurzaamheid;
  • Betrekken van de verschillende stakeholders in de gehele bouwketen om innovatie en implementatie van CO2 neutrale bouwsystemen mogelijk te maken;
  • Marktontwikkeling van innovatieve biobased en circulaire bouwsystemen door instellen van stimuleringsinstrumenten die biobased en circulaire materiaalkeuze bevorderen;
  • Ontwikkeling van normen voor biobased en circulaire bouwsystemen, waarmee bouwmaterialen die klimaatneutraal zijn of koolstof vastleggen zich kunnen onderscheiden.

Daarnaast is onderzoek nodig, naar de ontwikkeling van nieuwe biobased en circulaire bouwsystemen, het ontwerp van duurzame en recyclebare of herbruikbare bouwproducten met een lage milieu-impact, de ontwikkeling van milieudata voor bouwgrondstoffen, monitoring van de performance van experimentele bouwsystemen en de effecten van bouwsystemen op het binnenklimaat en de gezondheid.

Reacties gevraagd

De Topsector Agri&Food roept belanghebbenden op om op de Concept Kennis- en Innovatie Agenda te reageren via een online consultatie. Daarbij gaat het met name om de vraag of er zaken ontbreken of niet goed zijn verwoord. Het concept kan als Word bestand worden gedownload via de website van de Topsector. Reageren kan tot uiterlijk 2 juli, 09:00 uur.