Lees verder
Goedkope olie en aardgas lijken door het wegvallen van Russische energie, na het verdwijnen van de steenkool en aardgasproductie uit Nederland, verleden tijd. Verwijnt in het kielzog van de steenkool- en aardgaswinning ook de chemische industrie uit Nederland?
Redactie / Amsterdam

Dagblad Trouw besteedde er een artikel aan. En constateert dat de tijd van goedkope energie waardoor de sector ooit groot kon worden, definitief voorbij is. De toekomst ligt in afval, biomassa, groene waterstof en hernieuwbare energie.

“We weten wat we moeten doen om daar te komen. De plannen liggen klaar”, zegt Paul de Krom, voorzitter van de VNCI in Trouw. “Voor de elektrificatie van naftakrakers is veel groene stroom nodig. Het duurt jaren om al die windparken op zee te bouwen die we daarvoor nodig hebben. Het toverwoord is uitvoering. Het is de overheid die moet opschalen en versnellen. De chemie kan de transitie maken. Tenzij de sector niet overleeft. Dat staat nu op het spel.”

De Krom wijst naar Duitsland, waar de overheid een compensatiepakket voor de chemische industrie aankondigde van €200 miljard. In Nederland blijft het echter stil. “Het kabinet heeft nog steeds niet besloten wat het wil doen voor ondernemers.” Trouw vroeg er een woordvoerder van het ministerie van economische zaken en klimaat (EZK) naar en kreeg een ontwijkend antwoord.

Lees het volledige artikel in Dagblad Trouw.

Beeld: PreechaB/Shutterstock