Lees verder
Callic is de winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2022 met de aquathermie skid: een prefab installatie om warmte te winnen uit oppervlakte- en afvalwater. NoPalm Ingredients wint de Ambitieprijs met microbiële olie uit reststromen als vervanging van palmolie.
Redactie / Arnhem

Tijdens het event The Future of Us – Changing our ways op 6 oktober werden de winnaars bekend gemaakt. Jan Terlouw heeft de prijzen persoonlijk uitgereikt tijdens het festival The Future of Us – Changing our ways.

Het was de 12e keer dat de innovatieprijs werd uitgereikt. Het doel is innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren; niet alleen met een cheque van 10.000 euro, maar ook door de innovatie in de spotlights te zetten. Daarnaast biedt het Octrooicentrum van RVO de winnaar van de hoofdprijs een IP Smart Scan aan en ontvangt Callic een promotievideo, en een jaar lang Kiemt participantschap.

De Ambitieprijs is bedoeld als aanmoediging, gericht op startups en klein MKB die werken aan duurzame innovaties, maar nog in de vroege fase van ontwikkeling zitten. Deze prijs omvat 5.000 euro, een jaar netwerkpartner van Kiemt, een promotievideo en 5 dagen adviestijd voor bedrijfsversterking en verbinding met het netwerk door Kiemt.

NoPalm Ingredients won de Ambitieprijs met de ontwikkeling van een proces waarbij oliën worden geïsoleerd uit gisten uit lokale reststromen van de landbouwindustrie. De oliën bevatten dezelfde stoffen als plantaardige oliën zoals zonnebloem-, olijf, kokos- en palmolie. Via gist-fermentatie is het mogelijk om de eigenschappen van Nopalm oliën te sturen: vet of vloeibaar, verzadigd of onverzadigd, waardoor op maat gewenste oliën gemaakt worden.

Kijk voor meer informatie op de website van Kiemt.

Beeld: Kiemt