Lees verder
De genomineerden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2019 zijn bekend. Uit de aanmeldingen koos het Innovatienetwerk Kiemt drie duurzame en innovatieve ondernemingen: Save Plastics, BE O Bottle en ClimateBooster.
Redactie / Arnhem

Save plastics introduceert een volledig zelfvoorzienende en verplaatsbare woning, geproduceerd met lokaal afvalplastic. BE O Bottle ontwierp een modulaire waterfles, gemaakt van bioplastic uit suikerriet restmateriaal. ClimateBooster ontwikkelde een ventilator om de luchtcirculatie van radiatoren te verbeteren.

De genomineerden sprongen eruit vanwege hun integrale aanpak. De businessmodellen schetsen een totaalbeeld en omvatten verschillende facetten van een proces; van bewustwording en gedragsverandering tot de praktische en innovatieve toepassing.

Economische impact

De Jan Terlouw Innovatieprijs is een prijs voor duurzame en innovatieve ondernemingen die sinds 2011 jaarlijks door Kiemt wordt uitgereikt. De stichting stimuleert hiermee ondernemers die verder kijken dan vandaag en met duurzame innovaties de toekomst dichterbij brengen. De potentiële economische impact staat centraal. Ook moet het gaan om een tastbare innovatie op het gebied van Energietransitie en Circulaire Economie, die in de regio Oost-Nederland is bedacht en wordt uitgevoerd. Er is in totaal € 10.000 euro aan prijzengeld.

Daarnaast zijn de start-ups CaffeInk (inkt uit koffie-afval), Saint Trofee (een ‘actieve muur’ als warmtepomp) en Wattage genomineerd voor de ambitieprijs, die is bedoeld om start-ups in de vroege ontwikkeling van duurzame innovaties aan te moedigen. Deze prijs omvat € 5.000 prijzengeld en 5 dagen advies/ondersteuning door Kiemt.

Kiemt Congres

Tijdens het Kiemt Congres op maandag 30 september pitchen alle genomineerden hun innovaties en kiest de jury de winnars voor beide prijzen. De jury bestaat uit Jan Terlouw (voorzitter), Sander Markus (Qirion), Christien Lokman (HAN), Leendert Tamboer (Twence) en Yasemin Cegerek (Gemeente Heerde).

Kiemt is het innovatienetwerk voor ondernemers, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en overheden actief in de energietransitie en circulaire economie. Zo dragen zij bij aan een duurzame woon- en leefomgeving. Kiemt ondersteunt inhoudelijk, zet haar netwerk in om initiatieven op het gebied van circulaire economie en energietransitie verder te brengen en biedt op maat gemaakte praktische ondersteuning aan zowel start-ups tot gevestigde organisaties.