Lees verder
Het Comité Schone Lucht gaat samen met Johan Vollenbroek (MOB) en de advocaat van de stifstofzaak (PAS) Valentijn Wösten de strijd aan tegen Nederlandse biomassacentrales, te beginnen bij de geplande centrale in Diemen.
Redactie / Diemen

Eerder deze week gaf de provincie Noord-Holland een vergunning af voor de bouw van deze grote biomassacentrale van NUON/Vattenfal. De gemeenteraad van Diemen stemde in met de plannen. Volgens de milieuactivisten hebben politici en energiebedrijven echter geen oog voor de mogelijke gevolgen van de verbranding van biomassa voor het klimaat en de volksgezondheid. Door een recente uitspraak van de Raad van State mogen bedrijven zich bovendien niet meer beroepen op het Plan Aanpak Stikstof (PAS) als basis voor een vergunning.

Comité Schone Lucht (CSL) voert nu actie tegen de plannen, namens de landelijk verenigde actiegroep Federatie tegen Biomassacentrales (FAB). Die werkt samen met internationale organisaties zoals Global Forest Coalition, Dogwood Alliance en BioFuelWatch. Volgens het Comité liggen er nog drie routes open:

  • Den Haag komt tot inkeer en stopt onmiddellijk met de landelijke subsidie op biomassa;
  • Het Europese Parlement komt tot bezinning en past de formulering aan over biomassa in klimaatakkoord;
  • De gang naar de rechter, aangespannen door de verenigde actiegroepen samen met Johan Vollenbroek van Mobilisation en de advocaat van de stifstofzaak (PAS) Valentijn Wösten. Via crowdfunding probeert het Comité aan voldoende fondsen te komen voor de juridische procedure.