Lees verder
Driekwart van de geplande bouwprojecten voor biomassacentrales wordt afgeblazen, nu het politieke draagvlak voor deze energiebron wegvalt. Dat meldt het FD vandaag (3 juli).
Redactie / Den Haag

Eerder deze week lekte een concept advies uit waarin de Sociaal-Economische Raad stelt dat bioenergie zijn langste tijd heeft gehad. In Den Haag is het draagvlak weggevallen, nu blijkt dat zelfs de coalitiepartijen in de Tweede Kamer niet langer achter het regeringsbeleid op dit gebied staan. Onder politieke druk heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat toegezegd nieuwe subsidies af te bouwen.

Bioenergie werd lange tijd gezien als één van de pijlers onder het huidige Klimaatakkoord. Sinds 2018 is inmiddels minstens €2,6 miljard subsidie toegezegd voor de bouw van biomassacentrales. Het grootste gedeelte van die installaties moet nog worden gebouwd, maar dreigt er nu niet te komen. Zo maakte energiebedrijf Vattenfall onlangs bekend de geplande grootste biomassacentrale van het land op de lange baan te schuiven. Maar ook kleinere projecten worden stopgezet omdat klanten ‘kopschuw’ worden voor biomassa.

Eppo Bolhuis, kenner van de biomassasector en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioketel Leveranciers (NBKL) zegt in het FD dat een claim richting de overheid niet wordt uitgesloten: ‘Laat de politiek ondernemers dan maar compenseren om zich weer op aardgas te richten.’ Hij spreekt van een doodsteek voor het Klimaatakkoord en de energietransitie. ‘Het is een staaltje onbehoorlijk bestuur. Ik schat dat 25% van de goedgekeurde subsidiebeschikkingen nog maar zal doorgaan. De rest valt af of wordt op de lange baan geschoven.’

Biogrondstoffen

Nog in mei publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een rapport waar in stond dat duurzame biomassa van groot belang is voor een klimaatneutrale energiehuishouding en een circulaire economie. Het zou goed te combineren zijn met duurzame bosbouw en een beperkt effect op de luchtkwaliteit hebben.

Dit rapport was bedoeld ter voorbereiding van het SER-advies, dat nu echter toch een andere kant blijkt op te gaan. De SER wijst biomassa, meer specifiek houtpellets, als bron voor stroom en warmte af. Wel benadrukt de Raad dat biogrondstoffen steeds belangrijker worden voor meer hoogwaardige toepassingen, zoals biobased chemie, biopolymeren en -materialen. Om duidelijkheid te geven over de rol die biogrondstoffen in de toekomst kunnen spelen, moet er een zogeheten duurzaamheidskader worden opgesteld, waarin aanvullende eisen worden gesteld aan biogrondstoffen, aanvullend op al bestaande wettelijke criteria. Het SER-advies is nog niet definitief.

Beeld: Aleks Kend/Shutterstock