Lees verder
Met BESE-elements, een biobased en biologisch afbreekbaar 3-D systeem dat helpt aquatische ecosystemen te herstellen, wint BESE-products uit Culemborg de Jan Terlouw Innovatieprijs van 2020.
Redactie / Arnhem

Stichting Kiemt reikte tijdens The Future of US goes Digital deze prijs voor de tiende keer uit. De prijs heeft als doel innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren. Met de prijs, waaronder €10.000 euro en ruime media-aandacht, geeft Kiemt de winnaar een extra stimulans doordat de innovatie in de spotlights wordt gezet.

BESE-elements viel op vanwege het detailniveau waarin de ideeën zijn uitgewerkt en de relatief eenvoudige toepassing ervan. Zo is het systeem vervaardigd uit het biologisch afbreekbare aardappelzetmeel en kan de driedimensionale structuur onder meer worden ingezet om ecosystemen te herstellen (denk aan schelpdierriffen, mangroven, zeegras, kwelders of wetlands), kusten en oevers te beschermen, water te zuiveren of aquacultuur te verbeteren: natuurvriendelijk en uiterst effectief.

Jan Terlouw, die de prijs zelf uitreikte aan Karin van Didderen, mariene bioloog en onderzoeker bij BESE products: “De winnaar achter deze innovatie heeft een duidelijke verbinding met de regio maar kan ook wereldwijd het verschil maken en een team met veel inhoudelijke expertise. De innovatie is volledig circulair en breed toepasbaar.”

Beeld: BESE Products