Lees verder
De Jan Terlouw Innovatieprijs 2021 is gewonnen door CCS Energieadvies uit Deventer. De prijs werd vrijdag 8 oktober uitgereikt door Jan Terlouw en Luc Kikkert, directeur van Kiemt, tijdens The Future of Us in Arnhem. De Ambitieprijs 2021 is gewonnen door Soluxa uit Nijmegen.
Redactie / Arnhem

CCS ontwikkelde de Bio NP: een mestraffinaderij op boerderijschaal die dierlijke mest opwaardeert tot de kunstmest ammoniumsulfaat. Daarmee kan de nutriëntenkringloop op de boerderij worden gesloten en de inkoop van kunstmest tot bijna nul worden gereduceerd. Bovendien ‘stript’ de Bio-NP stikstofverbindingen uit de mest. Daarmee zijn de de stikstofemissies tot 70% te verlagen.

De Jan Terlouw Innovatieprijs is een prijs voor de meest innovatieve en duurzaamste ondernemer van Oost-Nederland. Verbonden aan de prijs is een bedrag van € 10.000, een jaar Kiemt participantschap en ruime media-aandacht.

Andere genomineerden voor de waren Escom, met een flexibel energietransitieconcept voor woningen en Gashouders BV, met een systeem dat biogas uit rioolslib omzet naar mobiele energie voor de bouwplaats.

Ambitieprijs

De Ambitieprijs is bedoeld als aanmoediging voor start-ups en klein MKB die werken aan de ontwikkeling van duurzame innovaties, maar nog in een vroege fase van ontwikkeling zitten. Deze prijs is gewonnen door Soluxa, dat esthetisch verantwoorde gekleurde zonnepanelen op de markt brengt. De ambitieprijs bestaat uit € 5.000 prijzengeld, 5 dagen advies/ondersteuning door Kiemt ter waarde van € 5.000 en een jaar Kiemt netwerkpartnerschap.

Beeld: The Future of Us