Lees verder
De Nederlandse Rijksoverheid trekt de komende zes jaar € 24 miljoen uit om kennis uit onderzoek beter naar de samenleving en markt te brengen. Hiermee worden investeerders gestimuleerd om geld te steken in start-ups die gebruik maken van kennis van onderzoeksorganisaties.
Redactie / Den Haag

Het geld komt uit de subsidieregeling Thematische Technology Transfer (TTT) en wordt verdeeld over drie consortia van onderzoeksorganisaties en durfinvesteerders. Die zijn geselecteerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Regeneratieve geneeskunde

RegMedXB/Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), stimuleert internationale, multidisciplinaire onderzoekssamenwerking om bijvoorbeeld uit menselijk materiaal nieren, een hart en gewrichten te maken. In het consortium zitten universiteiten, academische medische centra, gezondheidsfondsen, overheden en private partijen. Ze worden ondersteund door investeerder BioGeneration Ventures.

Smart systems en circulaire oplossingen

De technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen) en TNO krijgen samen € 16 miljoen. Daarvan is € 8 miljoen bedoeld voor hun consortium met Innovation Industries dat werkt aan ‘smart systems’ in bijvoorbeeld auto’s, robots voor thuis toepassingen en productie van voedsel. De andere € 8 miljoen gaat naar hun samenwerking met NBI Investors, voor optimaal (her-)gebruik van materialen en het gebruik van duurzame grondstoffen.

De TTT-regeling komt uit de middelen van het Toekomstfonds en is bedoeld om onderzoeksorganisaties te helpen kennis te delen en voorziet kennis-startups van startkapitaal. Door samenwerking kunnen bijvoorbeeld producten en diensten worden ontwikkeld voor maatschappelijke uitdagingen, zoals gezondheid en milieu.