Lees verder
Op 1 april start de vooraanmelding voor de nieuwe ronde van de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI 2022).
Redactie / Den Haag

MOOI is een subsidie bedoeld voor partijen die in consortia samenwerken aan oplossingen die bijdragen aan de Nederlandse klimaatdoelen. Het totale beschikbare budget in 2022 is € 66,4 miljoen, verdeeld over elektriciteit (€ 21 miljoen), Gebouwde omgeving (€ 24,4 miljoen) en Industrie (€ 21 miljoen).

In het toekomstbeeld van MOOI zijn deze werkgebieden tegen 2050 alledrie CO2-vrij. De opwek van elektriciteit is volledig hernieuwbaar, 7 miljoen huizen en 1 miljoen andere gebouwen zijn omgebouwd naar goed geïsoleerde woningen en de industrie is circulair.

De fabrieken draaien dan op duurzame elektriciteit uit zon en wind of energie uit aardwarmte, waterstof en biogas. De grondstoffen komen uit biomassa, reststromen en -gassen. In de chemie worden voornamelijk circulaire en biobased grondstoffen gebruikt voor de productie van bulk- of platformchemicaliën, al dan niet in combinatie met elektrochemische conversie.

Er zijn dus volop kansen voor ondernemers die actief zijn in bijvoorbeeld biobased bouwen of groene chemie. Om in aanmerking te komen voor MOOI 2022 is vooraanmelden wel verplicht. Dat kan in de periode 1 t/m 19 april. Daarna moet de definitieve subsidieaanvraag worden ingediend tussen 1 juli en 6 september.

Lees meer over MOOI op de website van RVO Nederland.

Beeld: mailsonpignata/Shutterstock