Lees verder
Biomethaan (groen gas) zal tegen 2030 eenvijfde van de huidige gasimport van de EU uit Rusland vervangen, zo heeft de Europese Commissie aangekondigd bij de presentatie van haar REPowerEU-plan.
Redactie / Brussel

Dit plan is een beslissende stap in de richting van de snelle ontwikkeling van Europa’s biomethaanindustrie en wordt toegejuicht door de Europese Biogas Associatie (EBA). Afgelopen december publiceerde de EBA de Biomethaanverklaring, waarin wordt opgeroepen tot een opschaling van biomethaan tot 350 TWh in 2030, wat ruwweg neerkomt op 35 miljard kuub, gemaakt uit duurzame biomassabronnen, zoals landbouwafval en -residuen. Het betekent een verdubbeling van de huidige ambitie van de EU.

“Dit vereist dringende en onmiddellijke actie”, stelt de EBA. “De doelstelling voor biomethaan moet worden geïntegreerd in de EU-richtlijn inzake hernieuwbare energie en andere wetgeving. We willen graag samenwerken met de Europese Commissie en de lidstaten om de nieuwe doelstelling te verwezenlijken.”

Versnelling

De voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, benadrukte dat Europa onafhankelijk moet worden van Russische olie, kolen en gas. “We kunnen eenvoudigweg niet vertrouwen op een leverancier die ons expliciet bedreigt.” Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal: “De oorlog van Poetin in Oekraïne toont aan hoe dringend het is om onze overgang naar schone energie te versnellen. Het is tijd dat we onze kwetsbaarheden aanpakken en snel onafhankelijker worden in onze energiekeuzes. Laten we bliksemsnel overschakelen op hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie is een goedkope, schone en potentieel eindeloze bron van energie en in plaats van de fossiele brandstofindustrie elders te financieren, creëert het hier banen.”

Harmen Dekker, CEO van EBA, zei dat de doelstelling voor biomethaan tegen 2050 zelfs kan verdrievoudigen, tot ver boven de 100 miljard kuub kan groeien en 30 tot 50% van de toekomstige vraag naar gas in de EU kan dekken. “Gecoördineerde acties in alle lidstaten zullen van cruciaal belang zijn om de energiezekerheid de komende maanden en jaren te verhogen met schaalbaar groen gas.”

Beeld: Terelyuk/Shutterstock