Lees verder
Bright Biomethane uit Enschede gaat met Biogen Biotechnologies op het Caribische Barbados samenwerken aan de productie van biomethaan (groen gas) uit biogas.
Redactie / Enschede

Barbados is een eiland in het Caribisch gebied met slechts zo’n 284.000 inwoners. Het heeft te maken met een groot afvalprobleem; dagelijks wordt er zo’n 1.000 ton afval geproduceerd, waarvan 70% biologisch is. Momenteel belandt dit allemaal op stortplaatsen van de overheid.

Biogen Biotechnologies kan afval uit de voedingsindustrie gebruiken als grondstof voor biogasinstallaties. Daarin kunnen ook andere organische materialen worden verwerkt, zoals zeewier, zeemos en industrieel afval. Het resultaat: biogas, is te gebruiken voor energie-opwekking, maar ook voor het maken van biomethaan, met technologie die is ontwikkeld door Bright Biomethane.

Voor de opwaardering gebruikt Bright Biomethane geavanceerde 3-traps membraantechnologie: het methaan wordt uit het biogas gescheiden door het onder hoge druk door efficiënte membranen heen te pompen. Het zo ontstane biomethaan kan worden geïnjecteerd in het nationale gasnetwerk of worden gecomprimeerd tot CNG (aardgas), dat ook is te gebruiken als groene transportbrandstof. Barbados is op dit moment voor de volledige methaanbehoefte afhankelijk van import uit de Verenigde Staten; een afstand van circa drieduizend kilometer over de oceaan.