Lees verder
DSM en ASR Dutch Science Park Fund slaan de handen ineen om de Biotech Campus Delft verder te ontwikkelen tot wereldwijde koploper in biowetenschappen. ASR investeert honderden miljoenen in de open innovatiecampus. Die moet als fermentatie- en bioscience hotspot een leidende rol spelen in de wereldwijde overgang naar een duurzame, biobased economie.
Redactie / Delft

Dat maakten DSM en ASR donderdag (6 april) bekend. Op de Biotech Campus Delft zijn gerenommeerde onderzoeksinstituten, R&D, start- en scale-ups, fermentatie-expertise en commerciële activiteiten geconcentreerd samen op één locatie.

Het ASR Dutch Science Park Fund koopt de reeds bestaande kantoren en laboratoria die DSM verhuurt aan startende bedrijven en wil over een periode van twintig jaar tot zo’n €500 miljoen investeren in vastgoed op het terrein. Ook investeert het fonds in het nieuwe wereldwijde hoofdkantoor dat momenteel wordt ontwikkeld voor DSM’s bedrijfsonderdeel Food & Beverage. Dit bedrijfsonderdeel wordt na de voorgenomen fusie met Firmenich de gecombineerde business unit Taste, Texture & Health.

DSM blijft eigenaar van het Rosalind Franklin Biotech Center en de Biotech Campus Delft, inclusief infrastructuur en voorzieningen. DSM verbetert ook de toegankelijkheid van de campus en draagt zo zorg voor de langetermijn-ontwikkeling van de locatie.

Duurzame toekomst

“Met deze investering in de Biotech Campus Delft draagt het ASR Dutch Science Park Fund bij aan het stimuleren van de Nederlandse kennissector”, zegt Jos Baeten, CEO van ASR. “Door de realisatie van kantoren en laboratoria kunnen bedrijven en wetenschappers samen werken aan belangrijke innovaties op het gebied van voedsel en de ontwikkeling van nieuwe producten die nodig zijn voor een duurzamere toekomst. Hieraan willen de participanten in het fonds, waaronder ASR en andere Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen, graag bijdragen.”

Het ASR Dutch Science Park Fund investeert al op meerdere locaties in de ontwikkeling van campussen via samenwerking, zoals met de Technische Universiteit Delft en Kennispark Twente.

Delft is al meer dan een eeuw een van de belangrijkste ‘hotspots’ voor fermentatie in de wereld. Veel innovaties die op de campus zijn ontwikkeld, hebben hun weg naar de samenleving gevonden, waaronder technologie voor de grootschalige productie van penicilline en enzymen die mensen met een lactose-intolerantie in staat stellen voedzame zuivel in hun dieet op te nemen.

Open innovatiecampus

In 2019 stelde DSM zijn locatie in Delft open voor derden die actief zijn in biowetenschappen. Partijen kunnen hier kennis en infrastructuur delen en vormen zo samen een open innovatiecampus. Planet B.io stuurt de groei van het innovatie-ecosysteem in Delft aan, versterkt het levendige kennis- en bedrijvenecosysteem en trekt nieuwe bedrijven aan die met open innovatie de campus verder laten bloeien en groeien. De non-profit organisatie herbergt al zestien beginnende bedrijven die oplossingen creëren voor de meest urgente uitdagingen in bijvoorbeeld de voedseltransitie.

Het ASR Dutch Science Park Fund treedt toe tot de Raad van Toezicht van Planet B.io, naast DSM, de Technische Universiteit Delft, de gemeente Delft, de Provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter. Samen ondersteunen zij Planet B.io in het verder bouwen aan het ecosysteem van de Biotech Campus Delft.

Kijk voor meer informatie op de website van DSM.

Beeld: artist’s impression van de Biotech Campus Delft