Lees verder
Op maandag 18 januari ondertekenden RWTH Aken en de Universiteit Maastricht een contract waarmee de structurele samenwerking in het instituut AMIBM (Aachen Maastricht Institute for Biobased Materials) op de Brightlands Chemelot Campus wordt geformaliseerd.
Maastricht

UM en RWTH concentreren hun onderzoek op het gebied van Biobased Materials gezamenlijk in AMIBM. De gezamenlijke investering wordt ondersteund door de Provincie Limburg in het kader van een Kennis-As financiering. Later dit jaar wordt het nieuwe lab van AMIBM op de Brightlands Chemelot Campus gerealiseerd.

AMIBM is een grensoverschrijdend onderzoeksinstituut binnen de Kennis-As Limburg, dat wordt gedragen door de Universiteit Maastricht, de RWTH Aachen en het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer IME. Het is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Limburg en ging in december van start op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

 

Brede wetenschappelijke achterban


Het onderzoeksprogramma van AMIBM is gericht op de duurzame en efficiënte productie van biobased materialen en hun innovatieve toepassingen in medische en technische applicaties. De hoogleraren van AMIBM zijn allen verbonden aan een brede wetenschappelijke achterban binnen de UM en het MUMC+, RWTH Aachen en Fraunhofer. Interdisciplinaire samenwerking staat bij AMIBM centraal: ‘From Plant to Implant’. Op deze wijze kan AMIBM complexe en discipline-overstijgende projecten realiseren.

Een aantal hoogleraren was al aan de slag binnen AMIBM: Prof. Sanjay Rastogi (UM), Prof. Stefaan de Wildeman (UM) en prof. Stefan Jockenhövel (UM/RWTH.) Recent zijn prof. dr. Rainer Fischer (afkomstig van Fraunhofer IME, moleculaire biologie), prof. dr. Gunnar Seide (afkomstig van RWTH ITA, toepassing en productie van biobased vezels) en dr. Richard Ramakers (managing director AMIBM) aan het team toegevoegd. AMIBM telt nu in totaal 20 personen en betrekt in oktober 2016 een splinternieuw gerenoveerd lab in Gebouw 1 van de Brightlands Chemelot Campus. Eén van de eerste machines die wordt geplaatst is een wereldwijd unieke “Wet Spinning Facility”, waarmee nieuwe biobased vezels kunnen worden geproduceerd voor medische toepassingen.

Foto: IHK Aachen/Heike Lachmann

Zie ook: