Lees verder
Op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen spreekt vrijdag, 20 april een keur aan vooraanstaande wetenschappers over de ontwikkeling van biobased materialen voor vezeltoepassingen, tijdens de jaarlijkse ABC Conferentie van het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM).
Redactie / Geleen

Binnen AMIBM werken Maastricht University, RWTH Aachen en Fraunhofer samen in een uniek programma, dat zowel nationale als disciplinaire grenzen overschrijdt. Biologen, chemici, ingenieurs en artsen uit meerdere landen bestrijken samen de gehele waardeketen. Dat is terug te zien in het conferentieprogramma, waarin zes thema’s centraal staan:

 • Waardeketens: van bouwstenen tot eindproduct;
  Over dit thema spreken prof. Rainer Fischer (AMIBM), prof. Udo Conrad (IPK in Gaterleben) en dr. Luisa Bortesi (AMIBM).
 • Nieuwe biobased bouwstenen;
  Met bijdragen van prof. Stefaan de Wildeman (AMIBM), Martin Schürmann (InnoSyn) en dr. Marie Delgove (AMIBM).
 • High performance biobased materialen;
  Experts op dit gebied zijn prof. Sanjay Rastogi (AMIBM), Guy Buyle (Centexbel) en dr. Jules Harings (AMIBM);
 • Duurzaamheid van biobased materialen;
  Hierover spreken dr. Yvonne van der Meer (AMIBM), prof. Claude Villeneuve (Université du Québec à Chicoutimi) en dr. Achille Laurent (AMIBM).
 • Biobased materialen in huishoudelijk textiel;
  Met bijdragen van prof. Gunnar Seide (AMIBM), prof. Thomas Gries (Institute for Textile technology Aachen, RWTH Aachen) en dr. Marga Merke (AMIBM).
 • Biobased materialen voor medische toepassingen.
  Op dit vakgebied gaan van prof. Stefan Jockenhövel (AMIBM), prof. Lorenzo Moroni (MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine) en dr. Anne Coenen (AMIBM) dieper in.

Naast deze onderwerpen zijn er posterpresentaties over uiteenlopende onderwerpen, van onderzoeksresultaten tot toekomstperspectieven, bijvoorbeeld over microrobotica voor het herkennen van biobased vezels, de productie van spinnenzijde, zelfversterkende biobased composietmaterialen, tools voor het bepalen van het duurzaamheidsgehalte en medische hulpstructuren voor het regenereren van orgaan- en botweefsel in het menselijk lichaam.

AMIBM is gerealiseerd met steun van de Provincie Limburg, als onderdeel van het project ‘Kennis-As Limburg’.
Agro&Chemie doet verslag van de ABC Conferentie.