BIO4SELF is gericht op de ontwikkeling van nieuwe biobased polymeercomposieten met unieke functionele en mechanische eigenschappen. De nieuw te ontwikkelen materialen zullen worden toegepast in auto’s, huishoudelijke apparaten en harde koffers.
In totaal gaan 16 bedrijven en universiteiten de komende vier jaar onderzoek doen in dit project. De Europese Commissie heeft hiervoor een subsidie toegekend van € 6.7 miljoen, waarvan € 1,3 miljoen voor AMIBM.
Grensoverschrijdend
AMIBM is een grensoverschrijdend onderzoeksinstituut binnen de Kennis-As Limburg, dat wordt gedragen door de Universiteit Maastricht, de RWTH Aachen en het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer IME. Het is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Limburg en ging in december van start op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.
Het onderzoeksprogramma van AMIBM is gericht op de duurzame en efficiënte productie van biobased materialen en hun innovatieve toepassingen in medische en technische applicaties. De hoogleraren van AMIBM zijn allen verbonden aan een brede wetenschappelijke achterban binnen de UM en het MUMC, RWTH Aachen en Fraunhofer. Interdisciplinaire samenwerking staat bij AMIBM centraal: ‘From Plant to Implant’. Op deze wijze kan AMIBM complexe en discipline-overstijgende projecten realiseren.
Nieuwe benoemingen
Een aantal hoogleraren was al aan de slag binnen AMIBM. Recent zijn prof. dr. Rainer Fischer (afkomstig van Fraunhofer IME, moleculaire biologie), prof. dr. Gunnar Seide (afkomstig van RWTH ITA, toepassing en productie van biobased vezels) en dr. Richard Ramakers (managing director AMIBM) aan het team toegevoegd.
AMIBM telt nu in totaal 20 personen en betrekt in oktober 2016 een splinternieuw gerenoveerd lab in Gebouw 1 van de Brightlands Chemelot Campus. Eén van de eerste machines die wordt geplaatst is een wereldwijd unieke “Wet Spinning Facility”, waarmee nieuwe biobased vezels kunnen worden geproduceerd voor medische toepassingen.