Lees verder
"Het Aachen Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) heeft de afgelopen vier jaar alle verwachtingen overtroffen." Dat zegt AMIBM-directeur Richard Ramakers op de website van Brightlands Chemelot Campus.
Redactie / Geleen

“Er werken hier nu 100 mensen, ruim het dubbele van wat we hadden geraamd. Het aantal wetenschappelijke publicaties is hoger dan voorzien, er zijn meerdere spin-off bedrijven en ons masterprogramma Biobased Materials trekt studenten uit de hele wereld.”

AMIBM startte in 2016 als grensoverschrijdend onderzoekslaboratorium op het gebied van biobased materialen voor industriële en medische toepassingen. Het wordt gefinancierd door universiteiten en overheden uit Duitsland en Nederland. Begin dit jaar besloot de Provincie Limburg € 4 miljoen in de verdere ontwikkeling van AMIBM te investeren. Ook Maastricht University en RWTH Aachen blijven het instituut financieren. Daarmee is de continuïteit ook voor minstens de komende 4 jaar verzekerd.

Compliment

“De combinatie van praktijk en theorie én de focus op duurzaamheid maakt deze plek voor zowel onderzoekers als studenten zo aantrekkelijk”, verklaart professor Stefan Jockenhövel het succes van AMIBM. Hij is medeoprichter van het instituut en nu wetenschappelijk directeur. “Duurzame, biobased materialen zijn actueel. Onlangs is Romano Orrú, een gerenommeerde professor van de VU Amsterdam, hierheen verhuisd om bij ons een onderzoeksgroep biobased building blocks op te zetten. Een mooier compliment kun je bijna niet krijgen.’

Door de ongekende groei heeft AMIBM zichzelf in recordtempo op de kaart gezet, stelt Ramakers. Dat verbetert de positie van het instituut bij het aantrekken van andere financieringsbronnen, waaronder nationale en Europese subsidies. Dat leverde al ruim € 14 miljoen op. De succesvolle aanpak van AMIBM staat inmiddels model voor nieuwe grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden tussen Aken en Maastricht.

Lees het volledige artikel op de website van Brighlands Chemelot Campus.

Beeld: Humannet/Shutterstock